ELMALI MYO SERACILIK ÖĞRENCİLERİ GİRİŞİMCİLİK UYGULAMASINDALAR

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı öğrencileri, Öğretim Görevlileri İsmail Akgün, Şükrü KARAGÜL ve Hasan BİLGiÇ gözetiminde Elmalı’da ceviz ve mantar üretimi yapan girişimcileri ziyaret ettiler. Avlan Gölü Havzasında 57 dekar modern ceviz bahçesi kuran işletmeci Mevlüt Sav’ın bahçesinde bütün gelişmiş tekniklerin kullanıldığı belirtildi. Öğr.Gör.Karagül “Türkiye ceviz üretiminde Dünyada 4. sırada yer alıyor. Ancak üretim kendi ihtiyacımızı bile karşılamıyor. Dolayısıyla Türkiye ceviz ithal eden bir ülke konumunda. Modern ve büyük yatırımlar ile ülkemiz ithal eden konumdan ihracat yapan konuma gelebilecektir. Tarım alanında eğitim gören öğrencilerin de her alanda yatırımcı olabileceğini düşünerek bu tür geziler düzenliyoruz. Bahçe tesisi, ceviz çeşitleri, üretim püf noktaları hakkında bilgiler aldılar.” dedi.

Yapılan girişimcilik gezisinin bir diğer durağı istiridye mantarı üretimi yapan Hacer Güzeloğlu’nun işletmesi idi. Güzeloğlu istiridye mantarı üretimine devlet desteği alarak başladığını söyleyerek karşılaştığı zorluklardan ve nasıl başardığını anlattı. Güzeloğlu “100 m2 alana sahip tesisimden 1.5 ton mantar elde ettim. Dubai’ye ihracat yapan bir firma ile anlaşma yaptım. İşimi büyüterek geliştirmek istiyorum.” dedi. Gezi sonrasında Öğr. Gör. Akgün sadece seracılık ve sebzecilik değil tarımın diğer alanlarında da belirli zamanlarda fırsatlar ortaya çıkabileceğini, tarım teknikerlerinin tarımın her alanına hazır olmaları gerektiğini ifade etti.