ELMALI MYO’DA GÜNEŞ PANELİ YIKAMA ROBOTU YAPILDI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Elmalı Meslek Yüksekokulu’nda güneş paneli yıkama robotu yapıldı. Öğr.Gör.Halil Ertaş rehberliğinde Sistem Analizi ve Tasarım çalışmaları kapsamında yapılan robotun son yıllarda hızla artan güneşten elektrik üretimi yapılan panellerde büyük iş kolaylığı sağladığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Öğr.Gör. Ertaş “Son yıllarda hem Elmalı hem de diğer bazı bölgelerde güneş enerjisinden yararlanarak elektrik üretimi çalışmaları yoğunlaşmış durumda. Bu amaçla kurulan üretim tesislerine güneş tarlası da denilmektedir. Kullanılan güneş panelleri yağmur, rüzgar ve çevresel etmenlerle kirlenmektedir. Panellerin kirlenmesi ile üretilen elektrik miktarında azalma meydana gelebiliyor. Panellerin temizlenmesi ise büyük iş gücü gerektiriyor. Güneş Panellerinin verimliliklerini arttırmak için bir yıkama robotu tasarladık. Güneş paneli yüzey temizleme robotu tamamen öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Yapılan bu robotun daha da geliştirilmesi mümkündür. Minimum enerji harcayarak yüzlerce metrekare panel yüzeylerinin temizlenmesi düşünüldüğünde bu çalışma önem arz etmektedir.” Ertaş tekniker adaylarına yeni vizyonlar için rehberlik yapmaktan keyif aldıklarını ve süreç içerisinde Elmalı MYO’da benzer birçok çalışmanın hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti.