PROF.DR.TAŞKIRAN: ÇANAKKALE SAVAŞI YENI TÜRKIYE’NIN ÖN SÖZÜDÜR.

18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası dolayısıyla Yüksekokulumuz tarafından “102. Yılında Çanakkale Muharebeleri” konulu bir konferans düzenlendi. Elmalı’da yapılan ve Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Kaymakam Gürbüz Saltaş, Belediye Başkanı Ümit Öztekin, MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr. Halil Demir, Garnizon Komutanı, Başsavcı Vekili ve diğer protokol üyeleri de hazır bulundular. Yoğun ilgi gösterilen konferans öncesinde Elmalı MYO Öğrenci Topluluğu tarafından şiir dinletisi yapıldı. Açılış konuşmasını yapan MYO Müdürü Demir “Çanakkale Ruhunun unutulmaması için, bu ülkede yaşamanın bir bedeli olduğunun hatırlatılması için Çanakkale Zaferi Konferansları yapıyoruz. Çanakkale Ruhunu yaşatabilirsek Türkiye’den dalgalanan bayrak asla inmeyecek, Türk dünyasına, İslam coğrafyasına güç katacaktır.” dedi.

Belediye Başkanı Öztekin “Çanakkale savaşlarına ilçemizden de katılan askerlerimiz vardı. Kesin belirlenen 78 şehidimiz var ve toplamda kaybımız 250 kişidir. Çanakkale Ruhunu ilelebet yaşatmalıyız. Bu ruhu 15 Temmuz’da yeniden gördük. İnsanlarımız ülkeleri için hiç çekinmeden kendilerini tankların, silahların önüne attılar. Bundan dolayı Çanakkale Zaferinin ne anlama geldiğini gençlerimize öğretmeli ve unutturmamalıyız.” diye konuştu. Kaymakam Saltaş ise “Çanakkale Zaferi tarihimizde hiç unutulmaması gereken bir destandır. Bu zafer zor koşullarda, güçlü dünya devletlerine karşı kazanılmış bir zaferdir. Çanakkale Zaferini yaşatan ve ülkemizi bize kazandıran bütün şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Hazırlanan bu Konferans için Yüksekokulumuza teşekkür ediyorum.” dedi.

Çanakkale Zaferinin Türk Milletinin canını, kanını, bedenini, imanını ortaya koyduğu, hayatını hiçe sayarak düşmanlarını yendiği, Çanakkale geçilmez dedirterek yeniden ayağa kalktığı bir savaş olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Taşkıran, “Balkan harbinde 40 gün gibi bir kısa sürede Trakya’nın tamamını kaybetmişiz. O dönemde bir İngiliz Uzman, Türk ordusuna modern anlamda bir ordu denilemeyeceğini, ölmüş, bitmiş bir ordu olduğunu söylüyor. İşte bu ordunun yeniden ayağa kalkması, adeta sosyolojik manada dirilmesi Çanakkale savası ile olmuştur. Çanakkale Savaşı yeni Türkiye’nin ön sözüdür.” dedi.

Çanakkale Zaferinin Dünya’da eşi benzeri olmadığını, bu savaşın sadece bir deniz savaşı olmadığını, aynı zamanda bir kara savaşı da olduğunu söyleyerek konuşmasına devam eden Taşkıran, İngilizler ve Fransızlar’ın denizden ateş ettiklerini ancak bizim tabyalardan karşılık verebildiğimizi belirtti. Taşkıran sözlerini şöyle sürdürdü: Çanakkale dar alanda yoğun bir savaştır. Muharebelerin yoğun olarak gerçekleştiği Gelibolu’ya o küçük kara parçasına toplamda yaklaşık 850 bin asker çıkmış, 300 bini bizim askerimizdir. 250 bin düşman kuvvetlerin 250 bin de bizim kaybımız vardır. Bir metrekarelik alana 6 bin mermi düşmüştür. Canlı kalır mı orada? Çok yoğun bir savaştır. Bilimsel olarak hesaplanmış, 160 milyonda 1 olan iki merminin çarpışma ihtimali Çanakkale’de defalarca gerçekleşmiştir. Bu cephede gerçekleşen savaş hiç unutulmasın ki bir Dünya savaşıdır. Çanakkale’de Almanlar, Fransızlar, İngilizler, Yeni Zelandalılar, Avusturyalılar, Türkler, Araplar yani 20’den fazla ülkeden asker savaşmıştır. Azerbaycan’dan 10 bin gönüllü gelmiş 3 bin şehit olmuştur. Düşünün geride kalmış Bosna’dan 20 bin gönüllü gelmiş, ne kadarı şehit olmuş belli değildir. Bunlar kelimelerle geçiştirilecek şeyler değildir.”

Dünyada o güne kadar yasanmış kara, deniz ve hava harp silahlarının birlikte kullanıldığı ilk savaş olduğunu vurgu yapan Taşkıran, “Düşman kuvvetlerinin 52 tane uçağı, bizim ise 4 tane uçağımız vardı. Düşman kuvvetleri 417 gemi getirmişlerdir ve o kadar geminin toplandığı görülmüş şey değildir. İngilizler ilk defa uçak gemisi kullanmışlardır. Fransızlar balon gemisi kullanmışlardır.” diyerek devam etti.

O dönemlerde Çanakkale’nin geçileceğini düşünen Dünya’ya geçilemeyeceğini Türklerin gösterdiğini ifade eden Taşkıran “Çanakkale Ruhu yaşatılmalıdır. Bu ruhun yaşatılması için öncelikle muharebelerin geçtiği toprakları görmeyen kalmasın. Görmeyenimiz var ise bu ayıptır. Çanakkale Ruhu yaşatıldığı sürece kimse Türkiye dimdik ayakta kalacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Konferans sonrasında Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran’a MYO müdürü Demir ve Kaymakam Saltaş tarafından elmalı hatırası takdim edildi.

Linklerimiz