Kasım 2023 Bülteni

Horizon 2020 Projesi Ara Değerlendirme Toplantısı (Budapeşte)

WhatsApp Image 2023-11-25 at 13.53.25 (3).jpeg

 Meslek Yüksekokulumuz ve Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün paydaş olarak yer aldığı, “Dağlık Kırsal Alanlarda Sürdürülebilir Değer Zincirinin Geliştirilmesi” isimli ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Horizon 2020 Projesi'nin ara değerlendirme toplantısı 05 Kasım 2023 - 10 Kasım 2023 tarihleri arasında Budapeşte’de yapıldı.  

    Toplantıya meslek yüksekokulumuzdan Öğr. Gör. Dr. Recep Balkıç, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümünden proje yürütücüsü Prof. Dr. Murat Yercan, araştırmacılar Prof. Dr. Hakan Adanacıoğlu, Dr. Duygu Tosun ve Elmalı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dilek Boğatimur ile birlikte katılım sağladı. 16 farklı ülke ve 120’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilen toplantıda ülkelerin dağlık kırsal alanlarda ürettikleri sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesi konuları tartışılarak değerlendirmeler yapıldı. Toplantının ilk günü ülkelerin belirlediği ürünler ile katılım sağladığı tadım etkinliğinde ülkemizin proje konusu olan "Elmalı Domatesi" ve   “domatesten elde edilen ürünler” büyük ilgi görerek katılımcılar tarafından beğeni topladı.

Cumhuriyetin 100 Yılında Adalet Fikriyatı

1.jfif

       Meslek Yüksekokulumuzda 6 Kasım 2023 günü “Cumhuriyetin 100. Yılında Adalet Fikriyatı” isimli bir seminer düzenlendi. Elmalı Cumhuriyet Başsavcısı Yasin Alpdündar’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Başsavcı Alpdündar öğrencilere özgeçmişini aktararak, mesleğine olan bağlılığını, kariyer yolculuğunu anlattı.

     Suç, adalet kavramlarının konuşulduğu seminerde Alpdündar “Adaleti doğru okumak lazım!” diyerek gençlere suç unsuru bir durumla karşılaşmaları halinde emniyet güçlerine başvurmak konusunda çekincelerinin olmaması gerektiğini söyleyerek, suça maruz kalmaları durumunda izlemeleri gereken yol hakkında bilgiler verdi. Seminer sonunda öğrenciler Başsavcı Alpdündara sorular yöneltti.

Halk Eğitim Merkezi Ziyareti

1.jpeg

 6 Kasım 2023 günü Elmalı Halk Eğitim Merkezi Yönetimi Meslek Yüksekokulumuza ziyarette bulundular. Halk Eğitim Merkezi müdürü Salih Avcıoğlu ve müdür yardımcısı Birgül Kasap tarafından yapılan ziyarette öğrencilerimizin eğitim hayatı ve özgeçmişlerine katkı sağlayabilecek ne tür eğitimler düzenlenebileceğinin istişaresi yapıldı. Halk Eğitim Merkezince düzenlenebilecek sertifikalı eğitim programları belirlendi.

       Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mükerrem Oral kariyer planlaması yapılırken, üniversitede alınan eğitim – öğretimi destekleyici programlara öğrencilerin katılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Oral, üniversite diplomasının yanında,  yabancı bir dili iyi düzeyde konuşabiliyor olmak, bir bilgisayar programını etkin kullanabiliyor olmak gibi donanımların öğrencilerimiz iş hayatına adım attıklarında onlar için büyük artılar sağlayacağını belirtti. Halk Eğitim Merkezinde öğrencilerimize yönelik açılan kurslar; Kicks Boks, Yangınla Mücadele Eğitimi, PLC, C# Programlama’dır. İlerleyen zamanlarda açılacak farklı kurslar da mevcuttur.

Yeşilay İşbirliği

1.jfif

    Elmalı Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Elmalı Kaymakamı Faruk Erdem önderliğinde, Yeşilay ile işbirliği gerçekleştirdi. Bu kapsamda Meslek Yüksekokulumuz öğrencilerine yönelik olarak düzenli faaliyetler (seminer, söyleşi, müzik dinletisi, oyun atölyesi, ebru atölyesi, mandala boyama atölyesi, kitap halkaları, film kritik grupları, gezi programları gibi)  gerçekleştirilecektir.

Cumhuriyetin 100 yılında Anadolu Arkeolojisi Bir zamanlar Elmalı

07.11.2023 Bir zamanlar Elmalı.jpeg

    Meslek Yüksekokulumuz öğretim elemanları ve öğrencileri Antalya Kültür Yolu Festivali Elmalı etkinlikleri kapsamında düzenlenmiş olan Prof. Dr. Fahri Işık’ın “Cumhuriyetin 100 yılında Anadolu Arkeolojisi Bir zamanlar Elmalı” konferansına katıldılar. 

         7 Kasım 2023 günü gerçekleştirilen konferansta Ankara Bilim Üniversitesi öğretim üyesi Işık Elmalı coğrafyasında yaşayan uygarlıklar, bu topraklarda yapılan arkeolojik çalışmalar sonrası elde edilen tarihi eserler hakkında bilgi verdi.

          Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi, olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak ve sahip olmaktan geçer. ” sözüne tekrardan hatırlatan ışık, tarihimizi bilmemiz ve sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Töreni

(1) 10.10.2023 10 Kasım Anma Töreni.jpeg

Meslek Yüksekokulumuz yerleşkesinde 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni akademik/idari personel ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Saatler 09.05’e geldiğinde siren sesleri eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

    Meslek Yüksekokulumuz Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Öğr.Gör. Derya Öge Set’in Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. yılında Cumhuriyet ve Atatürk konulu bir konuşma yaptı. Atatürk ve Cumhuriyet tarihiyle ilgili aktarımlarda bulunan Set konuşmasını  “57 yıllık kısa ömrüne adeta koca bir tarih sığdırmış, gönülden gönüle akmış Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna liderlik etmiş, milletimizin kalbine taht kurmuştur “İnsanlık ölür ama ruhu ölmez sözünün” en güzel örneği Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı minnet ve özlemle anıyoruz.” diyerek sonlandırdı.

Türk Yıldızları Gösterisi

(1) Türk Yıldızları.jpeg

(2 ) Türk Yılzıaları.jpeg

(3) Türk Yıldızları.jpeg

       Meslek Yüksekokulumuz öğrencileri Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları’nın Kültür Yolu Festivali kapsamında Antalya’da düzenlenen akrobasi gösterisini izlemek için öğretim elemanlarımızın refakatinde Antalya’ya gittiler. Türk Yıldızlarının Konyaaltı sahilinde yaklaşık 30 dakika süren uçuşunu heyecanla izleyen öğrencilerimiz gösteri sonrasında, Elmalı Belediyesi tarafından ikram edilen yemeğe katıldılar. Yemek sonrası Oğuzhan Koç Konserine katılan öğrencilerimiz keyifli bir Antalya gününden sonra Elmalı’ya geri döndüler.

Müzik ve Oyun Atölyesi

1 .JPG

2.JPG

3.jpeg

      13 Kasım 2023 günü Meslek Yüksekokulumuzda  Elmalı Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ve Yeşilay işbirliği çerçevesinde  öğrencilerimizle  müzik ve  oyun atölyesi  gerçekleştirildi. Yüksekokulumuz bahçesinde gerçekleştirilen programlardan öğrencilerimize ait renkli kareleri sizlerle paylaşıyoruz.

Ok Yaydan Çıkmadan

DSC00942.JPG

       Elmalı Meslek Yüksekokulu Yönetimi ile Yeşilay, Muratpaşa ve Aksu Gençlik Merkezi’nin yaptığı işbirliğinin ilk programı olarak öğrencilerimize yönelik "Ok Yaydan Çıkmadan" adı altında bir seminer düzenlendi. Seminer kapsamında uzman psikolog ve sosyolog sunumlarıyla "Bağımlılık" konusunu işlendi. Uzman Sosyolog Cidde Selçuk, sigara bağımlılığı, alkol bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı gibi konuları tüm detaylarıyla öğrencilerimize aktararak, öğrencilerimizin mevcut bağımlılıkları hakkında karşılıklı etkileşimde bulundu. Seminer Uzman Psikolog Ayşe Nur Çelen’in uyuşturucu bağımlılığı konusunda yapmış olduğu bilgilendirmeler ile devam etti.

Bağımlılığın bireyin hayatında irade ve özgürlüğün kaybolması ile başlayıp, başka şeylere bağımlılık geliştirmesi ile devam ettiğini belirten uzmanlar, bağımlılığın alkol, uyuşturucu, seks, alışveriş ya da kola, havuç suyu, çay, kahve gibi çok farklı maddelerle de oluşabileceğini belirttiler. Bağımlı olma potansiyeli yüksek olan bireylerin genellikle karar verme ve doğru ile yanlışı ayırt etmede zorluk yaşayan kişiler olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu durumun kişilerde çaresizlik ve pasiflik hissini oluşturtuğunu vurguladılar. 

Uzman Psikolog Ayşe Nur Çelen bağımlılığın başlama sürecini şu kelimelerle ifade etti:

Bir Kereden Bir Şey Olmaz!

“Madde bireyde ilk olarak merak ve korku duygusunu tetiklemektedir. Merak duygusu ve bir kereden bir şey olmaz düşüncesi maddenin kullanımına teşvik eder. Kullanılan maddenin sıklığı, süresi, maddenin türü dopamin hormonuna verdiği zarar sonucunda beyin doğru şekilde çalışamamaya başlamaktadır. Bu durumda bireyde bağımlılığın gerçekleştiğini saptamaktayız.”

       Etkinlik kapsamında öğrencilere Bağımlılık Kriterlerini tanımlayan uzmanlar, “bu kriterlerden en az ikisi on iki aylık süre içinde kişide gözlemleniyor ise, bağımlılık geliştiğini söyleyebiliriz” dediler. DSM-5 Tanı Ölçütlerine göre söz konusu Bağımlılık Kriterlerlerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Bireyin tasarladığı süreden daha uzun kullanması
  2. Geçmişte başarısız bırakma girişimleri
  3. Bireyin vaktinin çoğunu madde bulmak ve kullanmak için ayırması
  4. Olumsuz etkilerine ve zarar görmesine rağmen kullanmaya devam etme
  5. Madde kullanma isteği
  6. Tolerans yani kullandığı maddenin miktarının yeterli gelmeyip dozunun artması
  7. Yoksunluk 

        Bağımlılıktan Kurtulmak İçin Ne Yapabiliriz?

       Seminer sonunda uzman psikolog Ayşe Nur Çelen, herhangi bir maddeye bağımlılığı olan ve bununla mücadele etmek isteyen bireylerin başvurabileceği yönergeleri açıkladı. Çelen bağımlılıkla mücadele etmek isteyenler;

       “Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM); alkol, madde, kumar, tütün ve internet ile ilgili sorun yaşayan kişilere ayaktan ücretsiz psikososyal destek sağlamaktadır.   

       Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri (REHAB); alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak tedavi hizmeti sağlamaktadır.

       Bağımlılık alanında uzmanlaşmış psikiyatrist ve psikologlara başvurulabilir ve daha  detaylı bilgi için 115 Yeşilay Danışma Hattını aranabilir.” dedi.

Mezuniyet Kariyer Anketi

14.11.2023 Mezuniyet Kariyer Anketi.jpeg

 Elmalı Meslek Yüksek Okulu olarak mezun öğrencilerimizin kariyerlerinde ilerleme süreçlerine paydaş olmak,  meslek yüksekokulumuzla ilgili görüş ve önerilerini almak adına okulumuz web sitesinde "Mezuniyet Kariyer Anketi" yayınlanmıştır. Konuyla ilgili Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç Dr. Mükerrem Oral, “Öğrencilerimiz mezun olsalar bile üniversitemizin ve Meslek Yüksekokulumuzun bir parçasıdır ve mezun öğrencilerimizle iletişimde kalmak, kariyer yolculuklarında onlara eşlik ediyor olmak bizler için değerlidir.” dedi. 

       Okulumuz web sitesi üzerinde, Kariyer Planlama sekmesinden Mezuniyet Kariyer Anketi’ne ulaşabilirsiniz. Katılımlarınız bizim için değerli.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPXzbqcsi8HIA7Uthd2UHJrpFWPVFUtr1IazIpbzOihbSbZQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Yangına Müdahale Dersi Uygulama Eğitimi

WhatsApp Image 2023-11-23 at 11.21.38.jpeg

WhatsApp Image 2023-11-23 at 11.21.39.jpeg

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü öğrencilerimiz Antalya Büyükşehir Belediyesi Elmalı İtfaiye İstasyonunda Yangına Müdahale dersi kapsamında su ile yangına müdahale ve su işleme tekniklerini uygulayarak mesleki deneyim çalışmalarına devam ettiler.

Gençlik Buluşması

1.jpeg

Meslek Yüksekokulumuz öğrencileri ve öğretim elemanlarımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın ilkini Akdeniz Üniversitesi öğrencileri ile gerçekleştirdiği gençlik buluşmasına katıldı. Söyleşi, Sayın Bakan’ın öğrencilerle paylaştığı hayat hikâyesi, geleceğe yönelik öğrencilere olan tavsiyeleri ve soru cevap eşliğinde gerçekleşti.

Ziraat Fakültesi Uygulama Seralarına Teknik Gezi

WhatsApp Image 2023-11-30 at 13.56.45 (1).jpeg

 Meslek Yüksekokulumuz Bahçe Tarımı Programı  ve Seracılık Programı öğrencilerimiz 17 Kasım 2023 tarihinde Öğr. Gör. Şükrü Karagül, Dr. Öğr. Gör. Erdem Yıldız ve Öğr. Gör. Göksel Şahan eşliğinde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi uygulama seralarına yapılan teknik geziye katıldılar. 

       Gezide öğrencilerimize örtü altı muz yetiştiriciliği, örtü altı sebze yetiştiriciliği ve su içerisinde (Hidroponik Sistem) marul yetiştiriciliği üzerine bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bu teknik gezi ile öğrencilerimiz yetiştiriciliği yerinde görme fırsatı buldular.

Davranışsal Bağımlılık

1.JPG

  Meslek Yüksekokulumuzda Kumluca Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Uzman psikologları eşliğinde "Davranışsal Bağımlılık" konusunu  işlendi. Gençlerimizin davranışsal bağımlılık konusunda farkındalığını artırmak amacı ile düzenlenen etkinlikte Uzman Psikolog Ayça Güven, bağımlılık kavramından, davranışsal bağımlılık türlerinden bahsetti. 

       Kumar, İnternet bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, alış-veriş bağımlılığı, yemek, spor, iş gibi davranışsal bağımlılık türlerinin belirtilerinden ve böyle bir bağımlılığa sahipsek ne yapmamız gerektiğinden bahseden Güven, seminer sonrası öğrencilerimizin sorularını cevapladı.

Growtech Fuar Gezisi

WhatsApp Image 2023-11-22 at 18.24.50 (1).jpeg

  Meslek Yüksekokulu öğrecilerimiz 22 Kasım 2023 tarihinde Öğr. Gör. Şükrü Karagül ve Öğr. Gör. Dr. Erdem Yıldız eşliğinde Growtech fuarını katılım sağladılar. Örtü altı tarımda dünyanın en büyük fuarı olan Growtech, “Sera ve Teknolojileri”, "Sulama Sistemleri ve Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme” ve “Bitki Koruma” ürün gruplarında lider firmaları uluslararası ziyaretçilerle bir araya getirmektedir. 

       Öğretim elemanlarımız Öğr. Gör. Şükrü Karagül ve Öğr. Gör. Dr. Erdem Yıldız, teknik gezinin öğrencilerimizin mesleki deneyimlerine katkı sağladığını vurgulayarak, teknik gezi düzenlenmesini  sağlayan meslek yüksekokulumuz yönetimine öğrenciler adına teşekkür ettiler.

Mezun Öğrenci Söyleşi

22.11.2023 Mezun Öğrenci Söyleşi Okan Çilltaş.JPG

       Meslek Yüksekokulumuzda 2016 Pazarlama Bölümü mezunu öğrencimiz Okan Çiltaş ile söyleşi yapıldı. VNV Teknoloji Danışmanlık Tic.Ltd.Şti.girişimcisi olan mezun öğrencimiz Elmalı Meslek Yüksekokulundaki öğrencilik zamanlarını, mezuniyet sonrası iş hayatına geçiş sürecini, kariyer sürecini öğrencilerimizle paylaştı.

Çiltaş, “Elmalı bir ilçe olduğu için sizlere çok kötü sıkıcı bir yer gibi gözükebilir, burada geçireceğiniz 2 yılı güzelleştirmek sizin elinizde.” dedi. Elmalı’nın küçük ve sakin bir yer olmaması yada diğer dezavantaj olarak gördüğünüz şeyleri avantaja çevirebilirsiniz diyen Çiltaş, aktif öğrencilere, part-time iş bularak okul sürecinde iş hayatına bir şekilde dahil olmaya çalışmalarını, CV’lerini zenginleştirmek için kurs ve eğitimlere katılmalarını tavsite etti.

Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç.Dr.Mükerrem Oral, “ Bugün üniversite mezunu olmak tek başına yeterli değil,binlerce üniversite mezunu var. sizin kendinizi nasıl yetiştirdiğiniz diğerlerinin önüne geçmenizi sağlayan en önemli faktör olacaktır” dedi. Çiltaş, öğrencilik döneminde katıldığı Meslek Yüksekokulumuzdaki seminer ve etkinliklerin, özellikle almış olduğu sertifikaların iş bulma sürecinde kendisine çok fayda sağladığından bahsetti.

“Sizler Birer incisiniz, gün gelip gerdanımızda bir kolye olacaksınız” diyen Oral, öğrencilerimize “Meslek Yüksekokulu yönetimi olarak Meslek Yüksekokulumuzun birer paydaşı olduğunuz süreçte “Daha iyisi için ne yapabiliriz?” konusunda her zaman önerilerinize açığız” dedi

Kadına Yönelik Şiddete Sessiz Kalmayın

(1) 22.11.2023 Sessiz Kalmayın.JPG

Kadına Yönelik Şiddete 

S  E  S  S  İ  Z   K  A  L  M  A  Y  I  N   !

       25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne  ilişkin farkındalık yaratmak adına  Meslek Yüksekokulumuzda Kadına Yönelik Şiddete Sessiz Kalmayın ! adında seminer düzenlendi.

       Etkinlik kapsamında Uzman Psikolog Gülizar Beyza Gölkaya Orhantekin, şiddet kavramını tanımlayarak, kadına yönelik şiddetle ilgili doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, siber şiddet başlıkları altında şiddet türlerini açıklayan Orhantekin “ Şiddet varsa Sevgi yoktur.” vurgusunda bulundu. Başta Türk Ceza Kanunu olmak üzere  şiddet mağdurlarının korunmasına yönelik yasal mevzuatlardaki düzenlemeleri aktaran Orhantekin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının şiddette maruz kalan yada risk altında olan bireylerin korunmasına yönelik uygulamalarından bahsetti.

        İlçe Jandarma Temsilcisi Astsubay Melih Sağlam KADES uygulaması ile ilgili bilgilendirme yaptı. Kumluca Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Uzman Psikologları, İlçe Emniyet Müdürlüğü temsilcileri, İlçe Jandarma Komutanlığı temsilcileri ile Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Mükerrem Oral’ın  katkı sağladığı seminer sonrasında öğrencilerimizin soruları cevaplandı, konuyla ilgili yaşamış oldukları sorunlar dinlendi.

       Sizler herhangi bir şiddete maruz kalırsanız;

  • Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES)
  • 112/155/156 Acil Çağrı Merkezleri (Telefon konum bilginizin açık olması önemli)
  • Polis / Jandarma müracaat,
  • Cumhuriyet Savcılığına müracaat, edebilirsiniz.

   

        “ Şiddetin Etkisi Şiddet Görenle Sınırlı Değildir! ”

                                 UNUTMAYIN!

KOSGEB’in Gençler İçin Girişimcilik ve İstihdam Destekleri

1.JPG

Meslek Yüksekokulu’muzda Cumhuriyetin 100 Yılı Konuşmaları kapsamında “ KOSGEB’in Gençler İçin Girişimcilik ve İstihdam Destekleri” konulu seminer düzenlendi. KOSGEB Antalya Müdürü Dr. İbrahim Uğur Erkış’ın konuşmacı olarak katıldığı seminerde KOSGEB’in girişimcilere sunmuş olduğu destek programları, kimlerin bu destekler için başvuru yapabilecekleri, destek süreçlerinin ne şekilde işlediği, destek unsurları gibi konular tüm detaylarıyla anlatıldı.  Sunumunun sonrasında KOSGEB Antalya Müdürü Erkış, “Ben buraya sizlere KOSGEB’in varlığını hatırlatmak için geldim, iş hayatına atılma planlarınızı yaparken bizi ve bizim gibi kurumları da planlamanıza dahil edin.” dedi. Seminer sonrası soru- cevap bölümünde öğrenciler Erkış’a KOSGEB destekleri ile ilgili sorular yöneltti.

Makale Yayın

1.jpeg

Öğr. Gör. Dr. Alparslan ÇINAR'ın Textile-Based Quad-Band Electromagnetic Absorber Design For Wearable Applications isimli çalışması, The Journal Of The Textile Institute (SCI-Expanded, Q2) dergisinde yayımlanmıştır. Hocamızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Eklenme tarihi :3.12.2023 17:04:32
Son güncelleme : 4.12.2023 22:36:38