PROGRAM TANITIMI
Elmalı Meslek Yüksekokulunda 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımını başlayan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programında, yaşanabilecek felaketlerde (deprem, sel, yangın, vs.) arama-kurtarma, koruma ve müdahale yapabilecek ve bu konularda kişileri eğitebilecek personeller yetiştirilerek, çalışma hayatlarında uzmanlaşmalarının hızlandırılması amaçlanmaktadır.
EĞİTİM SÜRESİ VE BAŞLICA DERSLER
Önlisans programı dâhilinde eğitim süresi 2 yıldır ve 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Dersler dönemlik işlenmektedir ve her yarıyılda en az 15 hafta eğitim-öğretim verilmektedir. Staj yapmak isteğe bağlıdır.
Genel Kimya, Matematik, Yanma Bilgisi, Fizik, Yangın Güvenliği Önlemleri, İtfaiye Araç ve Malzeme Bilgisi, İtfaiyecilik ve Spor Eğitimi, Kurtarma Teknikleri ve Spor Eğitimi, Yangına Müdahale Teknikleri, Orman Yangınları, İlk Yardım, Elektronik Haberleşme Bilgisi, Elektrik Tesisat Bilgisi, Bilgisayar Destekli Çizim ve Sivil Savunma ve Korunma Bilgisi gibi dersler verilmektedir.
MEZUNLARIN KAZANDIKLARI ÜNVAN VE ÇALIŞMA ALANLARI
– Sivil Savunma ve İtfaiyecilik mezunlarının çalışabileceği muhtemel iş alanları şunlardır:
– Belediyelere bağlı İtfaiye Teşkilatları;
– Havaalanlarında (ARFF memuru olarak);
-Çeşitli turizm işletmelerinde, endüstriyel tesislerde Yangın Güvenlik Uzmanı olarak çalışabilmektedirler.
Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programında gerçekleştirilen uygulamalı eğitimler
Yüksekokulumuz Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programı öğrencilerimiz, Öğr. Gör. Dr. Ozan CEYLAN, Öğr Gör. Dr. Özer MERDAN, Öğr. Gör. Ramazan Özçakır ve Öğr. Gör. İbrahim DAĞYURT önderliğinde; itfaiye araç ve malzeme bilgisi, arama-kurtarma, yanma ve yangın bilgisi, yangın yerindeki tehlikeler, kapalı alan, ipli kurtarma, merdivenli araç ile müdahale, taşıt yangınları, yangın güvenlik sistemleri ve itfaiye telsiz haberleşmesi ve kullanımı konularındaki uygulamalı eğitimleri başarı ile tamamladılar.
Son güncelleme : 29.06.2025 23:01:05